Jak dobrze ubić kiszonkę ?
Napisane przezdnia  26-10-2016 20:19 26-10-2016 20:19 printer
» Wiadomości rolnicze » Jak dobrze ubić kiszonkę ?
Jak dobrze ubić kiszonkę ?

Jak dobrze ubić kiszonkę ?

              Ubijanie kiszonki. Właściwie ubity materiał, który chcemy zakisić to klucz do uzyskania kiszonki o wysokiej jakości. Na co zatem warto zwrócić uwagę w tej kwestii ? I jak to zrobić ?

 


              Kiedy już kukurydza zostanie ścięta należy w odpowiednio szybkim czasie, maksymalnie do trzech dni umieścić ją w ubitej pryzmie lub też silosie. To, w jakim stopniu ubity jest materiał przeznaczony do zakiszenia ma ogromne znaczenie. Jeśli kukurydza będzie za słabo ubita istnieje ryzyko wydłużenia czasu zakiszania oraz utraty wartościowych składników pokarmowych na skutek obecności resztek tlenu.

              Do ubijania materiału przeznaczonego do zakiszenia dobrze jest wykorzystać ciągniki kołowe. Zieloną masę należy równomiernie rozrzucić, po czym natychmiast ubić. Warto wiedzieć o tym, iż materiał trzeba ubijać nadal w ciągu godziny od momentu dostarczenia ostatniej partii.

              Aby proces fermentacji przebiegał w prawidłowy sposób należy zadbać o szczelne okrycie pryzmy folią. Ponadto dobrze jest dociążyć ją czy to starymi oponami czy też kostkami słomy. W dobrym guście jest także okrycie pryzmy siatką  lub obsypanie piachem. 

 



Przeczytaj również:
Podziel się tym wpisem
Dodaj do:
Adres:
Na forum:
HTML:





Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Ranking
Oceny: 0/5 (0%) (0 ocen)