Zakiszanie kukurydzy – substancje konserwujące
Napisane przezdnia  18-10-2016 20:14 18-10-2016 20:14 printer
» Wiadomości rolnicze » Zakiszanie kukurydzy – substancje konserwujące
Zakiszanie kukurydzy – substancje konserwujące

Zakiszanie kukurydzy – substancje konserwujące

              Kukurydza jest bardzo popularnym materiałem wykorzystywanym do wytwarzania kiszonki. Aby jednak kiszonka była pełnowartościowa,  kukurydza musi zostać ścięta w odpowiednim momencie, a także właściwie przygotowana do zakiszania.

 


              Niekiedy może jednak zdarzyć się tak, iż kukurydza ścięta jest nieco za późno. Wówczas powstaje problem z nadmiarem suchej masy, która z kolei nie pozwala na dokładne ugniecenie materiału. A jak wiadomo jest to niezmiernie ważne, ponieważ dzięki temu w kiszonce zapewniane jest środowisko beztlenowe, zabezpieczające materiałem przed rozwojem szkodliwych organizmów tlenowych.

              W takiej sytuacji warto zastanowić się nad dodaniem do zakiszanego materiału substancji konserwujących. Mowa tu o benzoesanie sodu czy azotynie sodu. Na rynku dostępne są również takie substancje jak propionian sodu oraz heksalina. Co ważne, preparaty te oddziałują na niekorzystne mikroorganizmy, nie niszcząc bakterii mlekowych. Aby wpłynąć na stabilność tlenową w wytwarzanej kiszonce można wykorzystać również inokulanty, które posiadają specjalne szczepy bakterii, korzystnych dla procesu fermentacji.

              Substancje konserwujące czy też inokulanty niewątpliwie stanowią duże wsparcie podczas tworzenia kiszonki. Jednak należy pamiętać o tym, by materiał był odpowiednio przygotowany do zakiszania. 

 



Przeczytaj również:
Podziel się tym wpisem
Dodaj do:
Adres:
Na forum:
HTML:





Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Ranking
Oceny: 0/5 (0%) (0 ocen)