Sezon zimowy i żywienie krów
Napisane przezdnia  23-12-2015 06:21 23-12-2015 06:21 printer
» Produkcja zwierzęca » Sezon zimowy i żywienie krów
Sezon zimowy i żywienie krów

Sezon zimowy i żywienie krów

            Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami. Aby w trakcie tych kilku miesięcy wydajność krów nie uległa wielkiemu spadkami, a mleko było nadal dobrej jakości należy odpowiednio zadbać o żywienie bydła.

 

 


            Pasza, która zostaje podawana bydłu musi przede wszystkim dostarczać węglowodany, jak również białko. Są to składniki dostarczające krowie energii oraz budulcu do produkcji mleka.

            Podstawowym elementem w żywieniu krów w trakcie sezonu zimowego jest pasza objętościowa. Paszę objętościową stanowią: siano, kiszonki, okopowe. I tak odpowiednio przygotowane siano, czyli takie, które zostało wykonane z roślin młodych, przed kwitnięciem a następnie dokładnie wysuszone będzie bardzo dobrze trawione przez bydło. Jeśli zaś chodzi o kiszonkę jest ona pod względem wartości przyrównywana do zielonki. Pasza objętościowa dobrej jakości i odpowiednio podawana może zaspokajać potrzeby krów, których wydajność stanowi od 10 do 14 litrów mleka dziennie. Natomiast, jeśli wydajność krowy jest wyższa konieczne będzie podawanie w okresie zimowym paszy treściwej w ilości 0,5 kg na produkcję 1 litra mleka.

            Dodatkowym elementem w żywieniu krów w okresie zimowym mogą być buraki cukrowe i półcukrowe. Podawanie ich wpłynie korzystnie na stymulację apetytu. Jednak przy podawaniu buraków cukrowych i półcukrowych należy pamiętać, że ich udział nie powinien być wyższy niż 20 kg w całościowej dawce żywieniowej.

            Szczególną ostrożność należy zachować przy karmieniu bydła ziemniakami. Z uwagi na to, że jest to pasza energetyczna jej podawanie będzie miało uzasadnienie u krów wysokowydajnych, których kondycja nie jest zadowalająca. Wówczas taka forma żywienia powinna być stosowana, jako dodatek w ilości około 5-7 kg w całościowej dawce żywieniowej.

            Żywienie bydła w sezonie zimowym może spowodować braki witamin i składników mineralnych. Dlatego podając paszę gospodarską warto wzbogacić ją właściwym dodatkiem paszowym, czy też mieszanką mineralną, by uzupełnić owe braki.

            Bydło, które karmione jest w sposób racjonalny odwdzięczy się wydajnością, oraz dobrą jakością mleka. Dlatego warto zadbać by podawana pasza była dobrej jakości i dostarczała krowie niezbędnych składników.



Przeczytaj również:
Podziel się tym wpisem
Dodaj do:
Adres:
Na forum:
HTML:





Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Ranking
Oceny: 0/5 (0%) (0 ocen)