Podstawa zdrowej krowy-żwacz
Napisane przezdnia  20-11-2015 07:01 20-11-2015 07:01 printer
» Produkcja zwierzęca » Podstawa zdrowej krowy-żwacz
Podstawa zdrowej krowy-żwacz

Podstawa zdrowej krowy-żwacz

            Dobrze pracujący i wypełniony Żwacz to bardzo cenny dowód na to, w jakim stanie znajduje się poziom poprawnego żywienia krowy.

 

 


            Na wstępie należy wyjaśnić, czym jest żwacz. Zatem żwacz to pierwszy i największy z trzech przedżołądków, który znajduje się właśnie u przeżuwaczy. Jeśli chodzi o jego umiejscowienie znajduje się wzdłuż lewej połowy jamy brzusznej.

            Po określeniu stopnia napełnienia żwacza można wywnioskować, czy u bydła nie występuje problem z apetytem. Skala, w jakiej ocenia się stopień napełnienia to od 1 do 5. Punkt 1 oznacza słabe napełnienie, zaś punkt 5 to napełnienie na poziomie bardzo dobrym. Optymalnym poziomem napełnienia u krów w laktacji stanowi punkt 3-4, zaś dla krów zasuszonych punkt 4. Aby ustalić jego wypełnienie warto zaobserwować dół głodowy. Dół głodowy umiejscowiony jest za ostatnim żebrem, dokładniej pod wyrostkami poprzecznymi kręgów lędźwiowych.

            Aby stwierdzić poziom napełnienia żwacza należy zaobserwować zwierzę w trakcie codziennych obchodów. Jeśli widoczna jest pojedyncza krowa z pustym żwaczem warto wówczas sprawdzić, czy nie stan ten nie jest spowodowany chorobą. Jednak, jeśli problem pustego żwacza występuje u większej ilości sztuk bydła, wówczas może być to spowodowane nieodpowiednią dawką paszy.

            Poziom napełnienia żwacza to ważna przesłanka pozwalająca określić poprawne żywienie, które z kolei ma wpływ na stan zdrowia i wydajność krowy.



Przeczytaj również:
Podziel się tym wpisem
Dodaj do:
Adres:
Na forum:
HTML:





Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Ranking
Oceny: 0/5 (0%) (0 ocen)